Fodboldens historie

Fodbold (eller fodbold som spillet kaldes i nogle dele af verden) har en lang historie. Fodbold i sin nuværende form opstod i England i midten af ​​det 19. århundrede. Men alternative versioner af spillet eksisterede meget tidligere og er en del af fodboldhistorien.

Tidlig historie og fodboldens forløbere
De første kendte eksempler på et holdspil, der involverede en bold, der var lavet af en klippe, opstod i gamle mesoamerikanske kulturer i over 3.000 år siden. Det var af aztekerne kaldet Tchatali , selvom forskellige versioner af spillet var spredt over store regioner. I nogle rituelle lejligheder ville bolden symbolisere solen, og kaptajnen på det tabende hold ville blive ofret til guderne. Et unikt træk ved de mesoamerikanske boldspilversioner var en hoppende kugle lavet af gummi – ingen anden tidlig kultur havde adgang til gummi.

Det første kendte boldspil, der også involverede spark, fandt sted i Kina i det 3. og 2. århundrede f.Kr. under navnet cuju. Cuju blev spillet med en rund kugle (syet læder med pels eller fjer indeni) på et område af en firkant. En modificeret form af dette spil spredte sig senere til Japan og blev ved navnet kemari praktiseret under ceremonielle former.

Måske var ældre cuju Marn Gook , spillet af aboriginal australiere og ifølge hvide emigranter i 1800’erne et boldspil, der primært involverede spark. Bolden blev lavet af indkapslede blade eller rødder. Reglerne er for det meste ukendte, men som med mange andre tidlige versioner af spillet var det sandsynligvis en hovedfunktion at holde bolden i luften.

Der var kendt anden række boldspil fra det antikke Grækenland. Bolden blev lavet af strimler af læder fyldt med hår (de første dokumenter med kugler fyldt med luft er fra det 7. århundrede). Boldspil havde dog en lav status og var ikke inkluderet i Panhellenic Games. I det antikke Rom var spil med bolde ikke inkluderet i underholdningen på de store arenaer (amfiteatre), men forekom i øvelser i militæret ved navn Harpastum . Det var den romerske kultur, der ville bringe fodbold til den britiske ø (Britannica). Det er dog usikkert i hvilken grad det britiske folk blev påvirket af denne sort, og i hvilken grad de havde udviklet deres egne varianter.

Fodboldspillet tager sin form
Den mest indrømmede historie fortæller, at spillet blev udviklet i England i det 12. århundrede. I dette århundrede blev spil, der lignede fodbold, spillet på enge og veje i England. Udover spark, involverede spillet også slag af bolden med knytnæven. Denne tidlige form for fodbold var også meget mere grov og voldelig end den moderne måde at spille på.

Et vigtigt træk ved forløberne for fodbold var, at spillene involverede masser af mennesker og fandt sted over store områder i byer (et ækvivalent blev spillet i Firenze fra det 16. århundrede, hvor det blev kaldt Calcio). Rampen af ​​disse spil ville medføre skade på byen og undertiden døden for deltagerne. Disse ville være blandt grundene til proklamationerne mod spillet, som endelig var forbudt i flere århundreder. Men de fodboldlignende spil ville vende tilbage til Londons gader i det 17. århundrede. Det ville være forbudt igen i 1835, men på dette tidspunkt var spillet etableret i de offentlige skoler.

Det tog dog lang tid, indtil funktionerne i dagens fodbold var taget i praksis. I lang tid var der ingen klar skelnen mellem fodbold og rugby. Der var også mange variationer med hensyn til boldens størrelse, antallet af spillere og længden af ​​en kamp.

Spillet blev ofte spillet i skoler, og to af de dominerende skoler var Rugby og Eton. På Rugby omfattede reglerne muligheden for at tage bolden med hænderne, og det spil, vi i dag kender som rugby, har sin oprindelse herfra. På Eton på den anden side blev bolden udelukkende spillet med fødderne, og dette spil kan ses som en tæt forgænger til den moderne fodbold. Spillet i Rugby blev kaldt “det løbende spil”, mens spillet i Eton blev kaldt “det driblende spil”.

Et forsøg på at skabe passende regler for spillet blev udført på et møde i Cambridge i 1848, men en endelig løsning på alle spørgsmål om regler blev ikke opnået. En anden vigtig begivenhed i fodboldens historie opstod i 1863 i London, da den første fodboldforening blev dannet i England. Det blev besluttet, at det ikke var tilladt at bære bolden med hænderne. Mødet resulterede også i en standardisering af boldens størrelse og vægt. En konsekvens af mødet i London var, at spillet blev opdelt i to koder: foreningsfodbold og rugby.

Spillet ville dog fortsætte med at udvikle sig i lang tid, og der var stadig meget fleksibilitet med hensyn til reglerne. For det første kan antallet af spillere på banen variere. Der blev heller ikke brugt uniformer til at skelne mellem holdets udseende. Det var også almindeligt med spillere, der havde kasketter – headeren var endnu ikke en del af spillet endnu. Yderligere læsning: Udviklingen af ​​fodboldregler .

En anden vigtig forskel på dette stadium kunne bemærkes mellem engelske og skotske hold. Mens de engelske hold foretrak at løbe frem med bolden på en mere rugby måde, valgte skotten at give bolden mellem deres spillere. Det ville være den skotske tilgang, der snart blev fremherskende.

Sporten var først en underholdning for den britiske arbejderklasse. Enestående mængder tilskuere, op til 30.000, ville se de store kampe i slutningen af ​​det 19. århundrede. Spillet ville snart udvides af britiske folk, der rejste til andre dele af verden. Især i Sydamerika og Indien ville interessen for fodbold blive stor.

Reklame

De første fodboldklubber
Fodboldklubber har eksisteret siden det 15. århundrede, men uorganiserede og uden officiel status. Det er derfor svært at afgøre, hvilken første fodboldklub der var. Nogle historikere antyder, at det var Foot-Ball Club dannet 1824 i Edinburgh. Tidlige klubber blev ofte dannet af tidligere skoleelever, og den første af denne art blev dannet i Sheffield i 1855. Den ældste blandt professionelle fodboldklubber er den engelske klub Notts County, der blev dannet i 1862 og stadig eksisterer i dag.

Et vigtigt skridt for fremkomsten af ​​hold var industrialiseringen, der førte til, at større grupper af mennesker mødtes på steder som fabrikker, pubber og kirker. Fodboldhold blev etableret i de større byer, og de nye jernbaner kunne bringe dem til andre byer.

I starten var fodbold domineret af offentlige skoleteam, men senere ville hold bestående af arbejdere udgøre flertallet. En anden ændring fandt sted successivt, da nogle klubber blev villige til at betale de bedste spillere for at blive medlem af deres hold. Dette ville være starten på en lang overgangsperiode, ikke uden friktion, hvor spillet ville udvikle sig til et professionelt niveau.

Motivationen bag betalende spillere var ikke kun at vinde flere kampe. I 1880’erne er interessen for spillet kommet videre til et niveau, hvor billetter blev solgt til kampene. Og endelig blev professionel fodbold i 1885 legaliseret og tre år senere Football Leagueblev etableret. I løbet af den første sæson sluttede 12 klubber sig til ligaen, men snart blev flere klubber interesseret, og konkurrencen ville derfor udvide sig til flere divisioner.

I lang tid ville de britiske hold være dominerende. Efter nogle årtier ville klubber fra Prag, Budapest og Sienna være de primære kandidater til den britiske dominans.

Som med mange ting i historien var kvinder i lang tid udelukket fra at deltage i spil. Først i slutningen af ​​det 19. århundrede begyndte kvinder at spille fodbold. Det første officielle kvindespil fandt sted i Inverness i 1888.